Boek een vrijblijvende Discovery Call

3 levels van bruiloft styling

Welkom bij de tweede aflevering van The Bridal Breakfast Show! Vandaag deel ik 3 niveaus van bruiloft decoratie met je!

Gek van een overvolle inbox?

12-kant-en-klare wedding planning e-mails die je gelijk kunt gebruiken!

Hoe krijg je een prachtige gestylde bruiloft?

Dromen we allemaal niet van prachtig gestylde bruiloften? Met details die compleet op elkaar zijn afgestemd, prachtige bloemen en stationery. Een bruiloft waarvan je gasten echt het gevoel krijgen dat alles klopt. Een bruiloft met een WOW effect!

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je van Pinterest inspiratieboard naar een prachtig gestylde bruiloft? Hoe maak je alle ideeën concreet? En nog belangrijker… hoe pas ik toffe styling in mijn budget?

Voordat je helemaal los gaat in decoratiewinkels, deel ik vandaag 3 niveau’s van decoreren van je bruiloft. Zo kun je op elk niveau, en voor elk budget een toffe bruiloftsstyling organiseren.

Je locatiekeuze bepaalt voor een groot deel de sfeer en stijl van je bruiloft!

Allereerst, je locatiekeuze bepaalt voor een groot deel de sfeer en stijl van je bruiloft. Kies dus een locatie die past bij de stijl die je voor ogen hebt of maak een stylingplan gebaseerd op de locatie die je uiteindelijk hebt gekozen.

Als een vlag op een modderschuit…

Ik geloof dat je bruiloftstyling het beste kan inzetten net zoals een goede visagist make-up inzet. Je bouwt namelijk subtiel verder op een canvas, je licht de pluspunten uit en verlegt de aandacht van de minpunten. Wanneer je een locatie hebt die dus qua stijl al past bij wat je voor ogen hebt kun je heel gemakkelijk verder bouwen op de stijl.

Het is mogelijk om een ruimte een volledige metamorfose te geven.

Realiseer je dan wel dat:

A. Heel veel spullen nodig hebt om tot het gewenste effect te komen. En dat je hier wellicht professionele hulp voor moet inschakelen.

B. Je er goed over moet nadenken of de styling die je voor ogen hebt, matcht met de locatie. Want stijlen kunnen enorm clashen.

Zo kun je in een romantische kerk beter gaan voor wat klassiekere styling met bloemen en niet voor lampionnen en een jute loper. Oh, ik heb zo gemopperd toen ik ooit zo’n clashende styling moest verzorgen. De bruid wilde het zo graag, maar de stijlen kwamen zo niet overeen.

En geloof me, we hebben heel hard gewerkt om er toch iets moois van te maken, maar omdat de stijlen dus zo ver uit elkaar lagen was het bijna onmogelijk. Daar begeleid ik bruidsparen nu veel beter in. Of bijvoorbeeld een hele chique styling die in een balzaal thuis hoort gebruiken op een buitenlocatie onder een strodak.

Sommige dingen matchen gewoon niet terwijl andere dingen elkaar juist heel erg complimenteren.

Kwaliteit boven kwantiteit

Wanneer je kiest voor styling en aankleding/decoratie van je bruiloft, dan zeg je eigenlijk… whoa ik vind onze bruiloft zo mooi en belangrijk dat we tijd en moeite stoppen in het decoreren van de ruimte. Het is dan zo belangrijk op spullen te gebruiken van goede kwaliteit.

En ja, ik heb ook weleens glazen theelicht houders van de action gebruikt en die werkten prachtig, maar ik bedoel meer het geheel. Je kunt bijvoorbeeld hele goedkope zwarte kaarsen kopen. Die staan in het begin best netjes op tafel, maar zodra ze aangaan, druppen ze enorm en zie je dat de kern van de kaars gewoon wit is. Hello zwart kaarsvet overal en weg is het mysterieuze effect wat zwarte kaarsen kunnen brengen.

Of, je gaat helemaal los op Ali express (ik ben daar niet zo’n fan van) en koopt allemaal kleine dingetjes voor op tafel van een euro. Die vallen uiteindelijk helemaal weg en zien er uiteindelijk goedkoop uit. Je kunt beter dan investeren in een aantal mooie centerpieces voor op tafel met echte bloemen. Misschien minder spullen op tafel, maar de kwaliteit van de bloemen, stralen meteen al en maken impact.

Start met de eye-catchers en werk dan toe naar de details

Wanneer je begint met het maken van een stylingplan, begin dan met de eye-catchers en werk dan verder naar de kleine details. Zo werk je van de dingen die het meeste impact maken terug naar de de dingen die minder opvallen als ze op zichzelf staan.

Hoe luxer de styling, hoe meer geld en aandacht je kunt hebben voor de kleine details. Maar wil je op je budget letten, dan zou ik gaan voor de eyecatchers die impact maken.

Ik werkte ooit eens met een DIY bruid die haar eigen bruidsjurk maakte (heel impactvol) en daarnaast ook helemaal los ging op het met de hand beschilderen van 500 wasknijpers (het werd een heel lief bruidspaartje) als bedankje voor alle gasten.

Doordat ze zo bezig was met de wasknijpers (die veel mensen hebben laten liggen), vergat ze het grotere plaatje en de styling van de gehele ruimte en raakte zelfs in enorme tijdsnood met het maken van haar bruidsjurk. Eind goed al goed, maar zorg ervoor dat dit jou niet overkomt.

Ok, dan nu de 3 levels of styling!

Wanneer je hier goed over nadenkt, kun je met elk trouwbudget investeren in styling en een prachtige persoonlijke touch geven aan je bruiloft.

Level 1: Gebruik spullen van de trouwlocatie en vul aan zoveel je budget het toelaat

Op het eerste niveau van styling gebruik je alle spullen van je trouwlocatie maar je vult ze aan met een aantal statement pieces die impact maken. Zoveel als je budget dat toelaat.

Waar zou ik me op richten? Ik zou me richten op een basis aankleding van de ceremonie en het diner. En nog specifieker ik zou gaan voor echte bloemen! Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik gewoonweg dol ben op bloemen! Ik heb elke week thuis een mooie bos bloemen staan.

Maar ik vind dat echte bloemen gelijk enorm veel kleur en sfeer geven aan elke plek. Ik zou kiezen voor een bloemstuk bij de ceremonie en wat kleinere gangpad vaasjes voor in het gangpad. En ik zou kaarsen kopen in de kleur die past bij de bruiloft. Deze bloemen zou je later kunnen hergebruiken.

Naast bloemen, zou ik ook aandacht besteden aan stationery, je trouw huisstijl. En één stijl kiezen voor je save the dates/uitnodigingen en menu kaarten en naamkaarten. Je kunt dit helemaal op maat laten maken, maar veel stationery designers zoals Studio Naokies, It’s a Great Day en Cotton bird bieden ook een voorontworpen trouwhuisstijl aan die je kunt personaliseren en redelijk voordelig kunt kopen.

Met deze drie items, kun je voor een relatief laag budget al een hele andere sfeer geven aan je huwelijksdag. Zeker wanneer je een fotogenieke trouwlocatie kiest. De stationery brengt een gastenervaring, van een mooi cadeautje op de mat tot een persoonlijke touch op je bord. En de bloemen geven het geheel elegantie en kleur.

Level 2: Ga een stapje verder en huur toffe items die passen bij je thema!

Op het tweede niveau reserveer je al wat meer budget voor de styling en kun je al een stapje verder gaan.

Begin ook hier weer met een fotogenieke locatie als canvas. Je kunt het eerste niveau uitbreiden met extra bloemen, misschien een toffe backdrop bij de ceremonie en ook bloemen bij de receptie en grotere centerpieces bij het diner.

Maar je kunt hier ook een stapje verder gaan door bijvoorbeeld ander bestek & servies in te huren wat past bij je thema. Of de stoelen van de trouwlocatie te vervangen. Hierin moet je wel nog even puzzelen wat haalbaar is in je budget want misschien past niet alles en moet je kiezen tussen bijvoorbeeld het bestek en de stoelen.

Hier kun je ook wat extra elementen toevoegen en inhuren: Denk aan een leuk welkomstbord, een tafelschikking en andere decoratie. Deze items kun je inhuren bij verschillende stylisten, vaak moet je het zelf nog even ophalen. Je kunt altijd tips vragen en soms kun je ook adviesgesprek boeken bij een styliste die je dan adviseert welke items je het beste kunt toevoegen voor het maximaalste effect.

Level 3: Een stylingplan op maat en aankleding door een styliste.

In Level 3 ga je all out! Je hebt hier de ruimte om samen te werken met een styliste die een een compleet concept kan samenstellen. Je kunt gaan voor de volledige aankleding van je bruiloft en je kunt hierin ook hele leuke persoonlijke touches toevoegen.

Je kunt kiezen voor andere stoelen, servies, bestek of bloemen maar het ook een stapje verder nemen. Hierin zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt een verhaal vertellen en het plaatje compleet maken.

Dit waren de 3 levels van styling. Op welke manier zet jij styling in op jouw bruiloft? Ik ben benieuwd! Deel het mij op instagram.

Home » Blog: Trouwtips, Inspiratie & Bruidsreportages » 3 levels van bruiloft styling