Boek een vrijblijvende Discovery Call

Help! Waarom is het plannen van mijn bruiloft zo stressvol?

“Wow Enyo… Niemand vertelde me dat weddingplannen zo stressvol is verzuchtte een bruid laatst! Niemand spreekt erover!

In deze aflevering ben ik open en eerlijk met je en deel de stressfactoren in het bruiloft plannen waar niemand over praat. En weet… je bent niet alleen!

Foto door Camiel Claassen

De moeilijke momenten erkennen

Je bruiloft voorbereiden is een mooie tijd toch? Dat klopt! Maar het heeft ook moeilijke en uitdagende kanten. Ik spreek genoeg bruidsparen die in deze “mooie tijd” veel stress ervaren en zich daar schuldig over voelen: want je verlovingstijd is een tijd waar we van moeten genieten!

Net zoals “zwanger zijn” de mooiste tijd van je leven MOET zijn. Iedereen spreekt over de mooie momenten, de GLOW en het wonder van een nieuw leven. Maar je hoort niet vaak over de moeilijke kanten, de zorgen die je hebt, de lichamelijke ongemakken en soms ook het intense verdriet.

Er is een baby boom gaande in mijn vriendenclub, er zijn in korte tijd 5 baby’s geboren! Veelal tweede kindjes en alhoewel mijn vriendinnen en ik echt super vrij zijn in het bespreken van alle highs & lows, voelde ik echt niet de behoefte om aan mijn hoogzwangere vriendinnen alle ongemakken die ik had tijdens mijn zwangerschappen. En toen de bevalling van mijn andere vriendin wel echt heel lang duurde, sprak ik niet met haar over de mogelijkheid van een spoed keizersnee zoals ik die toen heb gehad.

Waarom is dat? Doen we dit om zwangere vrouwen en bruiden te beschermen? Of gunnen we iedereen een eigen journey? Maar creeeren we onbewust een omgeving waarin we denken dat deze periode in je leven alleen maar MOOI moet zijn? Maar doordat we alleen maar van het positieve uitgaan, kan een negatieve ervaring echt ineens heel heftig zijn. Ken je dat, iemand die altijd aardig en toegeeflijk is en ineens grenzen aangeeft? Dan schrikt iedereen er ook van omdat het zo niet wordt verwacht. Misschien is het met het plannen van je bruiloft net zo…

Wanneer je als bruidspaar ineens de negatieve kant van het plannen ervaart… kan dat heel heftig zijn… Want dit moet toch leuk zijn?

Vandaag wil ik open en eerlijk met je zijn en een aantal scenario’s en dingen met je delen die je tegen kunt komen waardoor je bruiloft plannen niet zo leuk meer is.

Voordat ik verderga, wil ik zeggen dat het ok is en normaal is als je je in één van de onderstaande punten herkent. Ik spreek zoveel bruidsparen en soms zelf mét de hulp van een weddingplanner ervaren koppels soms een bepaalde vorm van stress. En dat is ok. Want het is een grote en belangrijke gebeurtenis, trouwen. En daar mag je iets bij voelen.

Maar goed, de punten waarom je stress kunt ervaren tijdens het plannen:

1. Je twijfelt aan je relatie

Wanneer je bezig bent met het plannen van de bruiloft, kan het voelen alsof je door een vergrootglas naar je relatie kijkt. Misschien wordt door de druk alles wat je minder leuk vind aan je partner uitvergroot. Je merkt nu extra dat hij de wc bril altijd omhoog laat staan, of dat hij zijn vieze sokken overal laat slingeren.

Dit kan komen omdat je nerveus bent vanwege de “commitment” van een huwelijk. Of dat bijvoorbeeld door het werken aan de bruiloft, de focus een beetje is verlegd van werken aan de relatie.

Vaak zijn deze gevoelens normaal en horen ze erbij, maar stop deze gevoelens niet weg en sta jezelf toe om even te voelen wat je voelt en bespreek je gevoelens met je partner.

Tips om hiermee om te gaan:

Maak een This is why I love you lijst

Ken je het liedje Why I Love you van Major? Het favoriete liedje van mijn bruidsparen in 2020 ;). Soms is het in een relatie makkelijk om te zeggen wat je niet leuk vind aan een ander en het is makkelijk om te laten weten wat je aan de ander irriteert. Neem de tijd om een “This is why I love you lijst” te maken en schrijf weer eens op waarom je zo dol bent op je partner en van hem houdt

Vul de liefdestank van je partner

Soms kan het zijn, dat je liefdestank even leeg is door de waan van de dag. Ons gezin met een peuter en kleuter kan soms best als “werk” aanvoelen. In de ochtendspits zijn de taken verdeeld en werken we gestroomlijnd samen om iedereen de deur uit te krijgen ;). En soms kan het aanvoelen alsof je collega’s wordt. En dat kan net zo goed gebeuren tijdens het plannen van je bruiloft.

Het boek de 5 talen van de liefde is echt een aanrader. Het spreekt over hoe we als personen op verschillende manieren liefde ervaren: quality time, fysieke aanraking, cadeaus, opbouwende woorden en je dienstbaarheid tonen. Volgens het boek is de sleutel om de taal van je partner actief te gaan spreken en zo zijn/haar liefdestank te vullen. Want, met een volle tank kun ook meer liefde geven.

Spendeer meer tijd met elkaar

Neem een break van het plannen en haal de druk eraf.

Het kan ook zijn dat door de snelkookpan van de bruiloft er echte issues in de relatie naar boven komen. Durf dan op de pauze knop te drukken en de tijd te nemen om aan je relatie te werken al dan niet onder begeleiding van professionele hulp.

Red flags in de relatie? Zoek professionele hulp.

2. Je ervaart veel druk van de mensen om je heen

Druk van de mensen om je heet (ouders, familieleden, vrienden) kan ook een factor zijn waardoor je het plannen niet meer leuk vind. Vooral als de druk gepaard gaat met een gevoel van respect geven en zo hoort het in de familie.

Your wedding, your rules.. Dat is ook zo.. maar in de praktijk is het vooral voor de kleurrijke bruid soms best wel ingewikkeld.

Ik bedoel… mijn moeder (love her to death), maar ze nam wel 150 gasten mee naar onze bruiloft.. En ik ben er niet tegen ingegaan. We just went with it! Ik denk zeker dat als ik het niet wilde, ze dat had geaccepteerd… maar ergens was onze bruiloft ook een beetje haar moment (en die van mijn schoonouders). En dat moment van trots en respect, dat gunde ik ze en dat is gewoon heel erg belangrijk ook in onze cultuur.

Alhoewel ik dus de wensen van mijn moeder en schoonouders heb meegenomen in de organisatie van onze bruiloft, waren ze allemaal heel gemoedelijk. Als wij een ander plan zouden. hebben voor de bruiloft, dan zouden ze het met liefde hebben geaccepteerd.

Maar ik zie het soms ook anders bij bruidsparen. Dat de wensen en verwachtingen en soms zelfs eisen van anderen de bruiloft planning overnemen, heel veel stress veroorzaken en ook de vreugde uit de bruiloftsplanning halen.

Er zijn verschillende manieren hoe je hiermee omgaat. Je kunt ervoor kiezen om de druk te accepteren en aan de verwachtingen van anderen te voldoen.. maar hoe gelukkig maakt het jou echt? Je kunt voor een middenweg kiezen of je kunt je ertegen verzetten. Hoe je er uiteindelijk mee omgaat is jouw keus. Ik ben hier niet om daar over te oordelen, de volgende tips kunnen helpen.

Maar wat kun je doen als je druk ervaart?

Zeg wat je voelt!

Soms gebeurt het onbewust, maak het bespreekbaar. Bespreek het met je partner. Ervaar je bijvoorbeeld heel veel druk van je ouders/schoonouders? Organiseer dan bijvoorbeeld een meeting met iedereen waarin je alle plannen uitlegt. Vaak willen ouders betrokken worden en hebben het beste met je voor. Door zo’n meeting te plannen, kun je ze betrekken maar behoud je wel zelf de regie.

Team up met je partner en vorm één front!

Het is zo belangrijk om niet te vergeten dat jij & je partner samen een team vormen. Missschien wil hij graag zijn ouders een plezier doen en is hij bang om ze te kwetsen of andersom.

Belangrijk om te beseffen is dat jullie als het goed is nog een heel leven in één bed liggen samen… en het echt wel fijn is om in vrede te gaan slapen. Op een gegeven moment moet je kiezen en het kan zijn dat er iemand teleurgesteld raakt, maar het is fijn als jullie op 1 lijn staan en happy zijn met hoe alles gaat.

Geef duidelijke grenzen aan!

Alles opkroppen en maar door gaan, gaat je op een gegeven moment parten spelen.

En er zijn veel manieren om nee te zeggen, dan kan op een hele nette en respectvolle manier:

  • Bedankt voor de tip, we hebben iets anders gekozen
  • Wat fijn dat je meedenkt, we doen het anders
  • Bedankt voor het aanbod, we zijn al voorzien.
  • of gewoon, nee bedankt!

Ja, Enyo.. je kent mijn familie niet

Uiteindelijk gaat het om de liefde. Als je er als bruidspaar besluit om de verwachtingen tegemoet te komen of juist je eigen pad te gaan. De liefde die er voor elkaar is, is sterker!,

Ik heb de meest strenge vaders zien smelten voor hun dochters en de meest veeleisende moeders hun zonen tegemoet komen. Love is stronger!

3. Je wordt gezien als een bridezilla

Misschien ervaar je heel veel stress omdat je van mensen om je heen te horen krijgt dat je een bride zilla bent.

Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in bridezilla’s, ik geloof in vrouwen die onder grote druk staan om een “perfecte dag” te organiseren en het graag heel goed willen doen.

Ervan uitgaand dat je de mensen om je heen met respect behandeld, geloof ik ook dat je best een uitgesproken mening mag hebben, het is immers jouw bruiloft!

En we zijn zo snel met het plakken van een label, zeker een sterke vrouw die haar mening klaar heeft staan en die durft te zeggen wat ze wel/niet wilt.

Laat je niet gek maken! Je bent geen Bridezilla, je weet gewoon wat je wilt!

  • Je bent een sterke vrouw
  • Met een sterke mening
  • Je weet hoe je dingen wil
  • Dat mag
  • Dat is goed.. want het is jouw bruiloft
  • En je betaalt er goed geld voor
  • Je hoeft je niet te verontschuldigen

Ik was zelf een all-in-control bruid, daar staat een aflevering over ingepland. Maar laat je daar niet gek over maken!

4. Je ervaart faalangst

Your wedding is a party, not a performance

Je hoeft niets te bewijzen.

De bruiloft is een viering van jullie liefde

Je trouwt met de persoon waar je het meeste van houdt en dat is het grootste cadeau!

Let that sink in.

Faalangst is een aandoening waarbij je continu bang bent om niet goed genoeg te presteren. De oorzaak van faalangst is vaak de angst om waardering te verliezen

Hoe kun je faalangst herkennen?

  • Teruggetrokken gedrag, geen initiatief nemen, niets durven zeggen of vragen, verlegenheid.
  • Niet beginnen aan iets moeilijks of het steeds uitstellen.
  • Nerveus zijn over een moeilijke taak.
  • Snel opgeven: ‘Dat lukt toch niet!’
  • Weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld: ‘Dat kan ik niet!’

Herken je dit bij jezelf? En is de bruiloft iets waar je enorm tegenop ziet? Dan wil ik graag de onderstaande tips met je delen:

  • Buig negatieve gedachtes om
  • Maak een duidelijke planning
  • Ontspan je
  • Zoek hulp als je dat nog niet hebt gedaan!
Foto door Camiel Claassen

5. Je bruiloft plannen triggert emotioneel zeer

Dit is een moeilijke die ik echt heel veel terug zie komen.

Want vaak komen er bij een bruiloft emotionele dingen naar boven die spelen in je relatie, in jezelf als persoon of als familie. Bijvoorbeeld jaloezie tussen broers en zussen, onzekerheid over je uiterlijk/gewicht.. maar ook bijvoorbeeld een ouder die niet bij de bruiloft is omdat hij/zij overleden is of iets anders.

Het kan zijn dat je het gevoel had dat je allang over de pijn heen was, maar door de bruiloft komt lijkt het alsof je er helemaal weer opnieuw mee moet dealen.

Ik ben geen counselor of een rouwexpert, maar ik wil het volgende zeggen vanuit mijn ervaring met bruidsparen die door vergelijkbare situaties heen gaan.

Neem de tijd to feel all the feels

Het feit dat je tegen deze pijn aanloopt, hoeft niet perse te betekenen dat je het in de eerste instantie niet hebt verwerkt. Het kan zijn dat het nu tijd is om het op een dieper niveau te verwerken. Geef jezelf (of je partner) de tijd en ruimte om hier doorheen te gaan. De bruiloft loopt niet weg.

Voel je niet verplicht om iets te doen.

Bijvoorbeeld bij het overlijden van een ouder, kun je bijvoorbeeld het gevoel dat je een bepaald plekje voor die persoon moet creëren (door bijvoorbeeld een foto, een bord, speciale bloemen), maar je merkt dan dan het alleen maar averechts werkt en je dus vast loopt en steeds meer stress ervaart en ook steeds verdrietiger wordt.

Het is ok om dat gevoel van MOETEN los te laten en de persoon op de dag gewoon te missen zonder dat je er een aankondiging aan geeft.

Blijf dicht bij jezelf en bij je partner.

Je weet heel goed wat je nodig hebt. Ga er op jouw manier, tempo en tijd doorheen. Dit is jouw proces.

6. Je had niet zoveel werk verwacht

Dit vind ik een leuke! Misschien begon je aan het plannen van je bruiloft met een gevoel van, “Zo, we gaan dit klusje even klaren… Een bruiloft is toch namelijk niet meer dan een grote verjaardag regelen?” Maar kom je van een koude kermis thuis en ben je helemaal overweldigd van wat je allemaal moet doen en regelen.

Een bruiloft is een aaneenschakeling van kleine belangrijke details, vaak zijn alle elementen en gepersonaliseerd super waardevol voor het bruidspaar. Bij een bruiloft zet je vaak een groot deel van je spaargeld in en het is een once in a lifetime event! Wat er soms voor kan zorgen dat de spanning, stress enorm oplopen.

Laat me je het volgende vertellen voordat ik verderga: You’ve got this! Je kunt dit. Een van mijn favoriete quotes is “How do you eat an elephant? One bite at the time!” Soms lijkt iets een super groot project maar wanneer je het in kleine stukjes opbreekt valt het ineens toch mee.

Mijn tips voor als je overweldigd wordt door de bruiloftplanning:

Vraag hulp!

Je partner, familie en vrienden, een weddingplanner… je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Breek de taak die voor je ligt op in stukjes.

Schrijf een actiegerichte checklist. Schrijf dus niet gewoon “werken aan bruiloft” (de olifant) in je agenda, maar breek het op in actiegerichte taken als: “Maak gastenlijst”, “Bestel huwelijksbedankjes”, “Lees de offerte van de locatie na en bevestig”.

Plan rust in en vergroot de selfcare

Laat de bruiloft eens los, zo kun je er later met een frisse blik weer naar kijken.

7. Je voelt geen steun van je partner

De stress kan ook veroorzaakt worden omdat je geen steun van je partner ervaart. Haha ik zeg ook ervaart, want misschien is de steun en support er wel, maar voel je het niet genoeg.

Maak het bespreekbaar en geef aan hoe je je voelt. En verdeel taken.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw partner door werk of omstandigheden echt niks kan doen aan de bruiloftplanning (bijvoorbeeld man werkt heel veeluur per werk of is periodiek weg op een schip/ boorplatform) etc. en komt de werkelijke planning op jou terecht

Dan is het goed om een team om je heen te verzamelen en alsnog updates met je partner in te plannen. Al is het even 20 minuten, zo kun je jouw twijfels vragen en frustratie kwijt en weer door.

Foto door Camiel Claassen

And breathe…

Ik hoop dat je je bemoedigt voelt om te praten over de on-populaire en stressvolle kant van het plannen en dat je weet dat deze gevoelens normaal zijn en niet gek. Het is ok to feel all the feels…

nogmaals mijn favo quote om je te bemoedigen: “How do you eat an elephant? Just one bite at the time!” Laat je niet ontmoedigen, en raak niet overweldigd.

You’ve got this!

Gek van een overvolle inbox?

12-kant-en-klare wedding planning e-mails die je gelijk kunt gebruiken!

enyo

Geschreven door