Boek een vrijblijvende Discovery Call

6 tips om vol rust en controle jouw bruiloft te plannen

Een bruiloft plannen kan soms voelen als een rit in een achtbaan. Geen kinderachtbaan, maar zo’n heftige, met steile pieken en diepe dalen en een hele hoop loops. Het kan zijn dat je tijdens het plannen veel stress ervaart en je niet meer in balans voelt. In deze blog deel ik zes tips die je helpen om de rust te hervinden en te behouden.

Tip 1: De kracht van je mindset: laat de controle los!

Hoewel je de bruiloft tot in de puntjes kunt voorbereiden, loopt de dag uiteindelijk zoals ie loopt. Op elke bruiloft gaat wel iets anders dan gepland. Je hebt te maken met mensen, weersomstandigheden en emoties. Je kunt niet de planning op de minuut inplannen en opvolgen. En als je eenmaal je bruidskleding aan hebt, wil je niet constant bezig zijn met de details achter de schermen.

Wanneer je beseft dat je trouwdag zal verlopen zoals het ‘moet’ gaan, kun je de controle loslaten en pas echt genieten van de voorbereidingen!

Tip 2: Houd je niet in en spreek je uit!

Niets brengt meer frustratie dat het gevoel niet begrepen of gehoord te worden. Zeker in een situatie waarin je misschien onder meer druk staat dan normaal, zoals bij het plannen van een bruiloft.

Of heb je het gevoel dat je je ideeën over de bruiloft niet echt met iemand kan delen, en moet je echt even je verhaal kwijt? Wanneer je je niet uitspreekt, kan de stress zich binnen in je opbouwen als een tikkende tijdbom.

Dus, spreek je uit! Bespreek je verlangens en wensen met je partner, bespreek je verwachtingen met trouwleveranciers en je grenzen met je vrienden en familieleden.

Geloof me, het lucht enorm op!

Foto door IN-Fotodesign Photography

Tip 3: Maak het visueel! Vertel niet alleen wat je wilt, maar laat het ook zien

Het communiceren van je visie voor de bruiloft aan anderen kan een uitdaging zijn. Want hoe leg je nou precies uit wat een ‘Boho stijl’ bruiloft is of dat de bruiloft net dat ene gevoel moet overbrengen. Wanneer er veel ruimte is voor interpretatie, en je visie niet goed begrepen wordt, kan dit veel stress met zich meebrengen.

Vertel niet alleen wat je in gedachten hebt, maar laat het ook zien met voorbeelden. Maak een moodboard, een Pinterest bord en zoek voorbeelden van kleuren en stijlen die je graag hebt. Zo is je idee erg duidelijk voor een ander en zeg je gedag tegen ruis en tegen extra stress!

Tip 4: Delegeer op tijd!

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! Vaak staan de mensen om je heen te springen om je met iets te helpen. En wanneer je taken delegeert, hou je het overzicht en wordt de bruiloft plannen zo stressvrij en leuk als het hoort te zijn.

Betrek je vrienden en familieleden bij de bruiloft planning. Iedereen heeft unieke skills, gebruik ze!

Denk de grote lijnen uit en vraag hulp met de coördinatie van de deelprojecten. Het is dan nog leuker om verschillende update momenten in te plannen en de voortgang te bespreken. Hulp = een relaxte bruid.

Tip 5: Bewaak de ruimte in je planning

Het is zo verleidelijk om elk vrij moment te gebruiken om de bruiloft te plannen. Maar houd genoeg ruimte vrij in je planning om ook te genieten van je verlovingstijd. Plan in spurts en houdt genoeg ruimte vrij voor dates, romantische wandelingen en last-minute getaways.

Als je jezelf te vol plant heb je geen tijd meer om de prachtige momenten in je op te nemen. Trouwen is een mooie reis, a lifetime event.. en het is zonde om het niet bewust te beleven.

Tip 6: Wees heel helder over je trouwbudget

Dit geldt zowel voor jezelf als in contact met trouwleveranciers. niks geeft meer stress dan onduidelijkheden over geld. Dus, stel een helder trouwbudget op en houdt de je uitgaven bij. Wanneer je voor jezelf al duidelijk hebt wat het budget is, is het heel makkelijk om dit te verdelen over de verschillende leveranciers.

Doe je een aanvraag bij een trouwleverancier? Communiceer dan gelijk je budget, zo schep je gelijk al de juiste verwachtingen.

Het is veel minder stressvol om vanaf het begin bewust bezig te zijn met je trouwbudget, dan om last-minute vanalles te schrappen omdat je over budget raakt.

Welke tip helpt jou nu het meest om de rust en balans te houden in je trouwplanning?

Home » Blog: Trouwtips, Inspiratie & Bruidsreportages » 6 tips om vol rust en controle jouw bruiloft te plannen