Boek een vrijblijvende Discovery Call

5 verrassende trouwtrends in 2022

Happy new year! Ik wens je een liefdevol en gezond 2022, een nieuw jaar vol frisse ideeën. Als ik kijk naar mijn planning voor dit jaar, worden dit mijn mooiste en meest betekenisvolle bruiloften. Maar dat zeg ik volgens mij elk jaar…

In deze eerste aflevering van 2022 wil ik je graag inspireren en deel ik vijf trouwtrends voor 2022 met je die er bij mij het meest uitsprongen.

Beluister de aflevering hier of lees hieronder de shownotes.

Trends vs. tijdloze bruiloften

Als je mij langer kent dan vandaag, weet je dat ik als weddingplanner niet perse focus op de huidige trends. Want als je een trends klakkeloos overneemt, kun je een bruiloft plannen die misschien helemaal niet bij je past.

Ook kan je bruiloft kan al snel gedateerd voelen wanneer je bijvoorbeeld over een paar jaar je trouwfoto’s bekijkt. Natuurlijk zie je altijd wel een beetje de tijd terug in de foto’s, denk bijvoorbeeld aan de kleding van de gasten, de stijl van fotografie, soms ook je bruidskleding. Maar wanneer je puur alleen een trend kopieert zonder eigenheid, dan denk je veel sneller oooh jaa, dit was toen in!

Met mijn bruidsparen werk ik een tijdloos bruiloft concept uit gebaseerd op hun liefdesverhaal. De trends die er zijn, dienen als aanvulling. Zo creëer je een tijdloze trouwervaring die over 20 jaar nog steeds relevant is, want jullie liefdesverhaal blijft altijd relevant.

Maar ik wijk af! Vandaag hebben we het over trends! Al heb ik net een heel betoog gehouden waarom je je niet moet laten leiden door trends, ben ik zeker van mening dat je je enorm kunt laten inspireren door de trends. En de trends die ik vandaag heb uitgekozen liggen op een dieper niveau dan alleen de vorm (welke bloemen en tafelkleden), de trends hebben meer betrekking op de gevoelens en waarden en zijn en uiting daarvan. En dat vind ik dan weer heel erg interessant.

Foto: Hind Mari | Bruidsjurk: Ieks Bridal | Bloemen: Bloemies

Trend 1. Vier elke mijlpaal!

In 2022 zullen er vele nieuwe redenen zijn om iets te vieren. En dat is alleen maar logisch na de afgelopen jaren waarin de Corona pandemie vooral centraal stond. Er is ruimte om elke mijlpaal en nieuw hoofdstuk in je leven te vieren. Van een “empty nest photoshoot” wanneer de kinderen uit huis gaan, tot het uitgebreid vieren van een nieuwe baan of de verjaardag van je huisdier.

Hoe zie je deze trend terug in de trouwbranche?

Er is geen standaard trouwseizoen of bruiloft meer

We zien een verschuiving van het traditionele trouwseizoen wat oorspronkelijk van mei t/m september liep. De zomermaanden zijn nog steeds populaire maanden om in te trouwen, maar je ziet ook steeds meer winterbruiloften en bruiloften in het vroege voorjaar en bruiloften op doordeweekse dagen.

Dit biedt zoveel meer mogelijkheden om de bruiloft te vieren op een manier die bij je past, zowel qua stijl als financieel (vaak zijn bruiloften buiten het seizoen voordeliger).

Kies je voor een bruiloft op woensdag omdat het op jullie droomdatum valt? Of kies je voor een huwelijkssluiting op het stadhuis zonder feest maar met bruidsjurk en uitgebreide fotoshoot van jou en je partner? Een zomerbruiloft op een landgoed is gelukkig niet meer de norm.

Epic trouwfeest

Heb jij een goed feestje net zo gemist als ik? In 2022 zie je steeds meer aandacht voor het feest. Denk aan entertainment, cocktailbars of andere speciale drankjes, tot het uitdelen van glowsticks of hartjes zonnebrillen aan alle gasten om echt in de feeststemming te komen. Feestjes worden uitgebreider en gaan langer door. En ik heb er gewoon weer zin in om de voetjes van de vloer te doen stralend in de online aankopen die ik tijdens de lockdowns heb gedaan… who is with me?

Foto: Mandy Aileen Photography

Meerdaagse weekend bruiloften

In de lijn van het vorige punt, vieren we steeds grootser en steeds langer. In 2022 zie je steeds meer weekend/meerdaagse bruiloften opkomen. Soms met bijvoorbeeld een religieuze of culturele viering op een andere dag dan het wettelijk huwelijk. Denk bijvoorbeeld aan een Afrikaanse traditional wedding en de ‘White wedding” een aantal dagen later. Of bijvoorbeeld een uitgebreid Henna feest of verlovingsfeest.

Een tip voor een meerdaagse/ weekend bruiloft. Kies voor accommodatie op of heel dichtbij de trouwlocatie en plan verschillende momenten waarom je iets gezamenlijk met je gasten doet en communiceer de planning op een leuke manier naar je gasten.

Deze planning hoeft niet super uitgebreid te zijn. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een welkomstdiner of cocktails voor de dichtstbijzijnde familie op de avond voor de bruiloft. Op de volgende dag heb je dan de bruiloft en de dag daarna kun je bijvoorbeeld met alle gasten nog ontbijten. Zo kun je op een simpele manier langer genieten van het samenzijn met elkaar.

Meer bruiloft gerelateerde events

Was het vrijgezellenfeest eerst het enige bruiloftgerelateerde event, nu zie je dat ook elke mijlpaal tijdens de huwelijksplanning kan worden gevierd. Van een uitgebreide verloving, tot een Bridal Showe of een feestelijke brunch wanneer de bruidsjurk of het trouwkostuum wordt uitgekozen.

Denk er eens over na: op welke manier kun jij samen met je partner de mijlpalen tijdens de bruiloftsplanning vieren? Een leuke date nadat de trouwlocatie is gekozen? Een cake-tasting party of een gezellige bijeenkomst met je getuigen en bruidspersoneel om ze te bedanken voor hun inzet? Of kies je voor een verlovingsfeest en een feestje om je ouders in het zonnetje te zetten?

Alles is te vieren!

Trend 2. Destination weddings

In 2022 zie je de verdere opmars van destination weddings. Trouwen in het buitenland is speciaal. In plaats van een grootste bruiloft, kiezen steeds meer koppels ervoor om met een intiem gezelschap de bruiloft exclusief in het buitenland te vieren. De volgende trends zien we in bruiloften in het buitenland.

Hoe zien destination weddings er uit in 2022?

Trouwen aan het meer

Opzij strandbruiloft! In 2022 kiezen steeds meer koppels voor een bruiloft aan een meer en andere binnenwateren. Een bruiloft in de buitenlucht aan het meer, of bij een resort of villa aan het meer. Of zelfs een bruiloft of aankomst op het meer op pontoon boten zie je steeds meer in 2022.

Trouwen aan het meer is romantisch! Het meer heeft meer groen, en ruimte voor organische kleuren, er is meer beschutting dan op het strand. Denk aan diners aan lange tafels, gebruik van natuurlijke materialen. Fakkels en lichtjes en natuurlijk plons je ook aan het einde van de avond ‘s avonds in het meer.

Trouwen op een luxe resort

Relaxen is het nieuwe reizen! Een grote opkomende trend is die van luxe vakanties in een prachtige omgeving waar je gewoon niks hoeft te doen!

Een exclusieve all-inclusive bruiloft met een hoog service niveau waar je aan niks hoeft te denken. Je neemt je gasten mee in een 5-sterrenervaring en ontdekt de schoonheid van een nieuw land. Laat je in de watten leggen, door heerlijk eten, heerlijke cocktails.

In 2022 zul je steeds meer all-inclusive bruiloft pakketten zien die resorts aanbieden en zal de elegante high-end resort stijl een grote invloed hebben op de bruiloftstyling.

Penha Longa Resort | Foto door: Wit Photography

Home destinations – Dichtbij maar toch ver weg!

Een nieuwe trend die we dit jaar zien zijn home destinations! Door de Corona pandemie is het reizen de afgelopen jaren steeds onzekerder geworden.

Alhoewel dat er in 2022 allemaal beter uitziet, hebben veel bruidsparen de schoonheid van eigen land herontdenkt. En Nederland heeft zoveel leuke plekjes!

Combineer de bruiloft met activiteiten waarin je de plek kunt ontdekken. Bijvoorbeeld een weekend bruiloft in de weilanden van Friesland met een spa dag en boottocht, een city bruiloft in het bruisende Amsterdam gecombineerd met een cocktailworkshop…

Bruiloft in Limburg | Foto door: Jiwa Stories

Trend 3. Bijzondere bruidstaarten

Er was even dat we het helemaal gehad hadden met de traditionele bruidstaart en dat ‘donut walls’, cake pops en taartjes in een potje een leuk alternatief waren. Dat is helemaal over, in 2022 komt de bruidstaart weer helemaal terug maar dan op een vernieuwende manier – can we get an Amen! bruidstaart is mijn favoriet.

De bruidstaart mag weer een beleving zijn en onderdeel van de totaalstyling van de bruiloft. En. de taart geeft een boodschap weer! Wat je in 2022 veel gaat zien zijn taarten die de zwaartekracht trotseren, taarten tafel en bubble en 3D taarten, veel ongewone taarten.

Hoe vertaal je dit naar jouw bruiloft?

Foto: Jiwa Stories

De bruidstaart als kunstwerk

Je bruidstaart mag steeds meer een blikvanger zijn, een klein kunstwerkje van de patissier. Zo zie je taarten waar een landschap op geschilderd is in detail, taarten met abstracte vormen en prachtige details.

Een tafel voor taarten

Een taartentafel is in veel culturen al een standaard op bruiloften, op een Curaçaose bruiloft zijn er bijvoorbeeld altijd minstens 6 verschillende taarten. Zo leuk dat dit zich nu wereldwijd uitrolt!

Met een taarten tafel denk je niet omhoog in een gelaagde taart, maar denk je meer horizontaal en je plaatst taarten met verschillende hoogtes en vormen zodat het een interessant geheel wordt. En hoe leuk, je kunt hier van harte combineren met smaken, en elke taart een andere look geven

Boog taarten

Ook zie je steeds meer taarten met een gewelfde bovenlaag voorbijkomen. Dit kunnen korte brede boogtaarten zijn, maat je ziet ook steeds meer hoge slanke boogtaarten die een beetje aan een kerkraam doen denken. Hoe elegant zijn ze!

Taarten die de zwaartekracht trotseren

Dit zijn hele leuke! Denk hier bijvoorbeeld aan upside-down taarten, waarbij de breedste laag bovenaan is, Kroonluchter taarten, een upside-down taart die in de ruimte lijkt te zweven. en allerlei andere soorten zwevende/balancerende taarten.

Bubble cakes

Een bubble cake is een taart die bestaat uit verschillende bollen, soms zijn die gevuld met een heerlijke vulling, die aan elkaar bevestigd zijn en samen een grotere bruidstaart vormen. Ook zie je een standaard taart, met versiering in de vorm van suikerbollen.

Een bubbletaart is een hele speelse manier om de bruidstaart te serveren waarin elke bol een smaakbeleving is. Ook past de vorm goed bij een moderne minimalistische thema en de opkomende parel trend waar ik je zo meer over ga vertellen.

Foto: Wit Photography | Taart: Cake Queen

Trend 4. Bruiloft thema’s in 2022

Mocht je inspiratie zoeken voor de styling van jouw bruiloft, dan heb ik hieronder twee opkomende bruiloft styling trends voor je die ik allebei echt fantastisch vind! In 2022 komen parels helemaal terug, in kleding, home wear, mannen gaan steeds vaker parelkettingen dragen maar ook zeker in de bruiloft.

Ook komt het “galaxy” terug en zie je steeds meer zon/maan of sterren thema’s voorbijkomen bij bruiloften.

Pearl theme

Is de parel oubollig? In 2022 komt de parel helemaal terug als accesoire; in nail art en zelfs bruiloft thema’s. Denk aan bruidsjurken en sluiers met parels en trouwdecoratie. Je ziet de verschillende tinten wit en de iriserende schittering van de parel overal terug komen, bijvoorbeeld parelmoer trouwuitnodigingen, tafelstyling met parels en in bedankjes.

Foto: Wit Photography | Pearl Delight earrings via Elysian

Een liefde zo groots als de gehele melkweg

De zon, maan en alle sterren staan in 2022 centraal als thema voor bruiloften en feesten. Denk aan een etherische trouwjurk geïnspireerd door de maan, kosmische feesten, roze wolk bridal showers, en bruiloftstyling geinspireerd door de hele melkweg (denk aan heel veel lichtjes).

En als bruidspaar, mag je natuurlijk stralen als sterren.

Trend 5. Authentiek bruiloftdiner

Dit is de trend waar ik echt heel enthousiast over ben! Ik werk als weddingplanner samen met kleurrijke koppels en dat betekent altijd heerlijke kleurrijke bruiloft diners. En dit jaar gaan we nog meer terug naar de basis, geen over-the-top eetervaring maar het omarmen van je roots. Denk aan “oma’s gerechten”. Je hoeft niet persé een maaltijd te kiezen vanuit je eigen culturele achtergrond, geniet eens van heerlijk authentieke Italiaanse gerechten, afrikaanse rijstgerechten of een Irakees diner.

Food content creator @demeals zegt het mooi in de onderstaande quote:

“I could write a love letter to the humble stews and comfort foods of the world. This year I’m craving traditional recipes rooted in heritage. Bring on all the Turkish coffee cake and mango chips, please.”

@demeals

Gezellig samen, echt vieren

Als ik terugdenk aan momenten van echte gezelligheid, is het rond de eettafel. Niet alleen tijdens een culinair hoogstandje, maar wanneer magen echt gevuld zijn.

Dit is voor mij een trend die echt mag blijven.

Dit zijn de bruiloft trends van 2022!

  • Vier elke mijlpaal
  • Destination weddings
  • Bijzondere bruidstaarten
  • Thema’s die in zijn Melkweg en parels
  • Autentieke recepten

Maar nu ben ik benieuwd naar jou, van welke trend wordt jij het blijst en zijn er al elementen die je zelf in jouw eigen bruiloft zou willen verwerken?

Beluister de podcast

Home » Blog: Trouwtips, Inspiratie & Bruidsreportages » 5 verrassende trouwtrends in 2022