Hoe organiseer je nu echt een toffe multiculturele bruiloft, zonder voor alle clichés te vallen? Wanneer je twee culturen wil highlighten of samenvoegen op een bruiloft, is het makkelijk om je alleen te richten op de meest voordehand liggende dingen zoals het eten en de decoratie.
Maar cultuur bevat zoveel lagen en dimensies. Vergeet klompjes en vlaggetjes!
Voor de Kaapverdische Melissa en de Nederlandse Bas organiseerde ik een multiculturele bruiloft waarbij zowel de Nederlandse als Kaapverdiaanse cultuur mochten shinen. De bruiloft van Melissa en Bas is een geweldig voorbeeld van hoe je verschillende culturen kunt integreren op een bruiloft. In deze blog deel ik graag met je hoe jij dat voor je ook voor jouw bruiloft kunt doen. ik hoop dat je geïnspireerd raakt om ook op een andere manier cultuur en kleur in jouw bruiloft te verwerken.
Over de bruiloft
Bas en Melissa trouwden bij Het Zalmhuis, een warme kleurrijke locatie aan het water in Rotterdam. Het bruidspaar hechtte heel veel waarde aan familie, een bijzondere en betekenisvolle ceremonie, lekker eten en een goed feest.
Ze wilden graag een kleurrijke bruiloft, zowel in cultuur als styling.
Het bruidspaar schonk veel aandacht aan persoonlijke details en dingen en momenten die voor hen van betekenis waren; zo gebruikten ze een felyx scooter bij de loveshoot, omdat ze samen op die dingen door hun geliefde stad Rotterdam crossen. Kwamen ze aan per watertaxi bij de trouwlocatie en tevens één van hun favoriete restaurants Het Zalmhuis.
En… gingen ‘s avonds de voetjes van de vloer tijdens een groot feest, want ze houden nou eenmaal van een goed feestje.
(artikel gaat verder onder de foto’s)
Maar hoe integreer je nu meerdere culturen in je bruiloft? Hieronder 4 tips:
1. Tweetalige ceremonie
Een tweetalige ceremonie is een hele goede manier om twee culturen samen te smelten. Het is niet alleen een manier om ervoor te zorgen dat alle gasten de ceremonie begrijpen, het heeft ook een emotioneel aspect; je eigen taal horen raakt je, en zeker op zo’n bijzonder en belangrijk moment als je bruiloft.
“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.”
Nelson Mandela
Deze quote van Nelson Mandela vat het zo mooi samen; wanneer je iemand toespreekt in een taal die hij begrijpt, dan gaat het naar het hoofd. Spreek je hem toe in zijn moedertaal, dan raakt het zijn hart. De mooiste huwelijksceremonies raken het bruidspaar en de gasten tot op het hart.
Hartewensen
De liefde van het bruidspaar en de mensen om hen heen was enorm voelbaar op de bruiloft van Melissa en Bas. De familie van Bas begreep hoe belangrijk het was dat alle aanwezigen ook door het horen van de eigen taal omarmd werden, ze hebben zich daarop enorm goed voorbereid. Zo sprak bruidegom Bas zijn geloften uit in het Kaapversisch en waagde ook zijn vader zich eraan en deed een gedeelte van zijn speech in het Kaapverdisch.
Tips voor taal in jouw meertalige bruiloft
Je kunt op verschillende manieren meerdere talen gebruiken op jouw bruiloft. Hieronder een aantal tips:
Identificeer de momenten waarop je meerdere talen kunt inzetten.
Denk na over de momenten waar je vertaling of een andere taal wil gebruiken. De ceremonie is natuurlijk een belangrijk moment. Er zijn verschillende manieren om een tweetalige ceremonie te organiseren. In aflevering 6 van mijn podcast de Bridal Breakfast show, deel ik 7 praktische tips voor een meertalige ceremonie. Naast de ceremonie zijn er nog veel andere momenten waarop je een tweede taal kan laten terugkomen. Organiseer je bijvoorbeeld een quiz of ABC’tje? Zorg er dan voor dat de highlights worden vertaald. Ga er samen eens voor zitten en bepaal de momenten waarop je twee (of meerdere) talen laat terugkomen.
Is de vertaling noodzakelijk voor de verstaanbaarheid of voor je gevoel?
Al is de bruid of bruidegom de enige die een andere taal spreekt, is het voor het gevoel belangrijk om iets te doen met taal (weet je nog spreken tot het hart). Ook is het gebruiken van meerdere talen nodig omdat de bruiloft anders niet wordt begrepen. Beide redenen zijn even belangrijk maar vergen wel een andere aanpak. Wil je de tweede taal betrekken vanwege je gevoel? Kies dan niet voor een volledig vertaalde ceremonie maar voor een lied of gedicht die spreken. Bedenk daarnaast hoeveel personen daadwerkelijk vertaling nodig hebben. Gaat het om ongeveer de helft van de groep? Dan is een volledig vertaalde bruiloft een goed idee. Gaat het om een kleinere groep, dan kun je bijvoorbeeld de vertaling parafraseren of zorgen voor vertaling voor kleinere groepjes.
Gebruik je trouwhuisstijl om in verschillende talen te communiceren
De uitnodiging van Bas en Melissa een combinatie van twee talen en stelde ik een ceremoniemeesters brief op in zowel het Nederlands als Portugees. Op deze manier is alle belangrijke informatie van de huwelijksdag voor iedereen goed te begrijpen.
Naast de uitnodiging kun je de verschillende onderdelen van je trouwhuisstijl gebruiken om te communiceren in meerdere talen. Denk aan het welkomstbord, menukaarten maar ook iets grappigs zoals een sticker op de spiegel in het toilet. “Hola Guapa / Hey Schoonheid!” Je kunt hier zo creatief zijn als je zelf wilt.
2. Muziek
“Music is a world within itself, with a language we all understand.”
Stevie Wonder
Muziek is niet alleen een universele taal, muziek in je eigen taal raakt je nog meer. Op de bruiloft van Melissa en Bas hebben we op verschillende momenten gekozen voor Kaapverdiaanse muzikanten en een combinatie van verschillende muziekgenres en talen.
Ceremoniemuziek
Live muziek tijdens de ceremonie brengt zoveel gevoel en symboliek met zich mee. Door muziek creëer je speciale momentjes en een extra dimensie in de ceremonie.
Melissa en Bas kozen tijdens de ceremonie voor een Kaapverdiaanse zangeres en gitarist. Ze speelden een combinatie van verschillende liedjes: van artiesten als Stevie Wonder en Miguel, tot het eigen werk van zangeres Melissa Fortes. Als slotlied koos het bruidspaar voor een traditioneel lied ‘Czemente da Riba Ribera’ wat door Melissa getransponeerd werd tot een versie die beter paste bij de ceremonie.
Wanneer je samenwerkt met een live ceremonie muzikant biedt dit de ruimte om bijvoorbeeld het ritme van traditionele liederen aan te passen of zelfs het lied in meerdere talen te zingen.
De juiste DJ en band voor een goed feest
Als je graag wilt dat op de dansvloer alle voetjes van de vloer gaan, is keuze voor de juiste DJ of band is op een multiculturele bruiloft heel belangrijk. Niet alleen is het belangrijk dat de DJ bijvoorbeeld rekening houdt met de verschillende culturen in de ruimte, ook is het belangrijk dat de DJ de culturen en de gasten ook daadwerkelijk snapt en weet wat de groep nodig heeft.
Je kunt bijvoorbeeld enorm de plank mis slaan door een technisch goede DJ die op een Latin bruiloft alleen maar liedjes van mainstream artiesten zoals Jennifer Lopez en Shakira draait. Er zijn zoveel meer Latin artiesten en genres. Wil je de groep echt los krijgen, dan is een DJ die hier gevoel voor heeft cruciaal.
Wanneer de DJ het echt snapt, barst het feest echt los!
Op de bruiloft van Bas en Melissa waren zowel de DJ als band een enorm goede match. De muzikanten en DJ Oscar waren zelf van Kaapverdiaanse afkomst en begrepen de groep en het bruidspaar goed. Er waren soms niet veel woorden nodig. Van een bruidsmeisje kreeg ik het volgende bericht:
“We hebben namelijk bij Kaapverdiaanse bruiloften een kleine zang/dans/klap traditie waarbij 1 iemand op een zang-manier iets zegt (vaak zegeningen/een verhaal) en de rest volgt door te antwoorden met Oh le le le, oh le le le la…… Er hoort ook een tune bij die bekend zou moeten zijn bij de DJ”
Bruidsmeisje
De aanvraag ging om het lied ‘Czemente’, weet je nog van bij de ceremonie? De DJ kende het lied natuurlijk en ik noteerde het moment als verrassing ergens tijdens de feestavond in het draaiboek.
Maar nu komt het moment waarop cultuur, kennis van die cultuur en ervaring samen kwamen: Na de openingsdans van het bruidspaar, een zwoel Kizomba nummer, zette DJ Oscar de tonen in van het lied ‘Czemente’. De energie in de ruimte vloog naar een ander niveau, overal vandaan kwamen Nederlandse en Kaapverdische vlaggen tevoorschijn en de hele zaal stond op z’n kop. Jong tot oud, oma’s, bruidsmeisjes, ouders, vrienden en het bruidspaar stonden allemaal op de dansvloer te zwaaien met de vlaggen en luidkeels met het lied mee te zingen. Hierna nam de band het over met steeds de perfecte mix van liedjes. Het was een prachtig samenspel tussen band, DJ en publiek.
Een DJ of band die dit moment en deze cultuur niet begrepen, zouden het nooit zo goed kunnen uitvoeren omdat ze het niet konden voelen. De DJ week af van het draaiboek en raakte de juiste noot omdat hij het begreep.
Wanneer je zelf op zoek gaat naar een band of DJ voor je feest is het goed om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Want eerlijk, ik boek soms ook een Nederlandse DJ op een Surinaams feestje. Maar het is dan wel een DJ die niet alleen technisch heel goed is, maar ook het fingerspitzengefühl heeft en een ruimte enorm goed kan lezen.
3. Ruimte en aandacht voor traditie
Je kunt op verschillende manieren ruimte maken en aandacht schenken aan tradities. De gebruiken en gewoontes die van de ene op de andere generatie worden doorgegeven. Sta eens stil bij jullie verhaal en culturele achtergrond, wat zijn de tradities die jij graag een plekje wilt geven op de bruiloft.
Maar wij zijn helemaal niet zo traditioneel?
Als weddingplanner voor kleurrijke koppels heb ik verschillende prachtige tradities voorbij mogen zien komen. Zoals jumping the broom, een theeceremonie, het geven van bruids goud, Marokkaanse melk en koekjes en de traditionele Ghanese bruiloft en money dance. Soms in de meest authentieke vorm, maar ook vaak in een aangepaste vorm omdat dat beter paste bij het bruidspaar. Twijfel je over het gebruiken van een traditie omdat je het wel erg mooi vind, maar misschien niet zo traditioneel bent? Dan kun je er ook eens op een andere manier naar kijken: Met mijn bruidsparen kijk ik naar de essentie van de traditie en dan vragen we ons af: “ Hoe kunnen we dit inzetten op een manier die bij ons past, zonder de essentie te verliezen?” En daar komen vaak hele mooie en waardevolle dingen uit.
Melissa en Bas kozen voor een Batuk sessie. Een interactieve vertelling van dans, zang en getrommel die diepe betekenis had voor de bruid en haar familie en een moment waarvan de Nederlandse familie ook erg kon genieten.
4. Kleurrijke leveranciers
Een andere manier om cultuur toe te voegen op je bruiloft is het inzetten van kleurrijke leveranciers. Deze manier is misschien niet zo voor de hand liggend maar maakt wel impact. Niet alleen voor jezelf als bruidspaar, want je werkt samen met iemand die je echt begrijpt, maar ook voor de leverancier want de trouwbranche kan zeker nog wat culturele diversiteit gebruiken.
Wat ik zo mooi vond aan de bruiloft van Melissa en Bas, is dat ze bewust ruimte wilden geven aan leveranciers met een Kaapverdiaanse achtergrond. De Kaapverdiaanse cultuur is heel hecht, iedereen kent elkaar en gunt elkaar het beste. In de zoektocht naar passende trouwleveranciers hebben we daar zeker rekening mee gehouden.
De trouwbranche mag zeker nog diverser
Al wordt er enorm hard aan gewerkt, toch is er nog een lange weg te gaan. Zo had ik onlangs nog een gefrustreerde bruid aan de lijn die op Pinterest geen inspiratie kon vinden met haar haartype en huidskleur, en ben ik vaak op weddingplanner events 1/3 zwarte vrouwen en kun je de de kleurrijke leveranciers op één hand tellen.
Er zijn veel professionele leveranciers van kleur, je moet ze alleen weten te vinden.
De grootste vraag die ik van bruidsparen en omgeving krijg: “maar is een kleurrijke leverancier wel betrouwbaar?” Ik denk dat de betrouwbaarheid en kwaliteit (en prijs maar dat is een andere blog) van een leverancier niets te maken heeft met de culturele achtergrond maar meer met hoe het bedrijf zijn zaken op orde heeft. Er zijn veel professionele leveranciers van kleur, je moet ze alleen weten te vinden.
Wanneer je samenwerkt met een professionele leverancier van kleur krijg je een daarnaast een gepassioneerd teamlid in je trouw team die de geschreven en ongeschreven regels van jouw cultuur begrijpt.
Samenwerken met leveranciers die jouw cultuur begrijpen
Vaak mag ik op zoek naar die prachtige kleurrijke leveranciers. Van bruine babsen met dreadlocks, tot Colombiaanse cateraars en Kaapverdiaanse photo booths. Maar ook haar- en make-up stylisten die jouw haartype en schoonheidsideaal begrijpt zodat je ontspannen in de stoel kunt zitten op je trouwdag.
En op de bruiloft van Melissa en Bas was de DJ een goed voorbeeld maar zo waren er nog veel meer momenten. Tijdens het diner zette de geluidsman precies de goede playlist op met ‘old-skool’ Kaapverdische liefdesliedjes. De bruid kwam hier nog speciaal voor naar mij toe om te delen hoe geweldig ze het vond. Als de geluidsman er niet was geweest, had ik een prima jazzy playlist opgezet maar dit betekende zoveel meer voor het bruidspaar.
Bespreek dit aspect met de leveranciers die je uitkiest. Welke elementen vanuit je cultuur zijn voor jou enorm belangrijk en hoe zie je dit voor je op je trouwdag? En dit kan natuurlijk ook wanneer de leveranciers niet dezelfde cultuur als jij hebben. Want misschien komt de fotograaf die je uitkiest uit Nederland maar heeft hij/zij wel ruime ervaring met het fotograferen van verschillende huidskleuren. Of komt de taartenbakker uit Rusland, maar is opgeleid in Frankrijk/Italie en kan precies de juiste versie van Champagne/Aardbeien vulling maken.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog geinspireerd bent om je cultuur veel meer te laten zien op je bruiloft. Welke tip sprak je het meest aan? Ik hoor je graag op Instagram of laat een reactie achter onder deze post.