Boek een vrijblijvende Discovery Call

Verloofd! De 7 beste eerste stappen naar een droombruiloft

Gefeliciteerd, je bent verloofd! De verlovingstijd is één van de mooiste en soms de meest stressvolle periode in je leven.

Misschien ervaar je de stress nu al een beetje en wordt je overweldigd door alle vragen en goedbedoelde adviezen van de mensen om je heen: ‘Wanneer is de bruiloft?’, ‘Hoe gaat de bruiloft er uit zien?’ of zelfs… ‘Ben ik uitgenodigd?’

Iedereen bedoelt het goed, maar waarschijnlijk heb je zelf nog niet eens over deze vragen nagedacht.

Zeven jaar geleden stond ik op hetzelfde punt: dolverliefd, verloofd en een beetje overweldigd door de goedbedoelde reactie van mijn omgeving. Daarom deel ik graag deze 7 stappen die je meteen rust geven en op weg helpen naar een droombruiloft.

Verloofd! de 7 beste eerste stappen naar een droombruiloft!

Foto door Jeroen Noordzij

Stap 1: Neem de tijd!

Als je net verloofd bent, betekent het niet dat je meteen al de hele bruiloft moet gaan plannen. Neem, eens een stapje terug en blijf nog even zitten op die mooie roze wolk. Het is oké als je alle antwoorden nog niet weet en het is oké om eerst nog even te genieten samen.

Sommige bruidsparen gaan meteen na de verloving keihard aan de slag met plannen. Ze vragen meteen de getuigen, kiezen meteen een trouwlocatie en kopen snel een jurk zonder eerst een compleet overzicht te hebben over hoe de bruiloft eruit komt te zien. Dit kan je een gehaast gevoel geven en soms spijt dat je te snel belangrijke keuzes hebt gemaakt.

Tenzij je op korte termijn (binnen 6 maanden) gaat trouwen, kun je gerust 3-4 weken wachten voordat je begint met plannen.

Stap 2: Laat je inspireren

Maak gebruik van jullie ‘roze wolk’ om samen met je verloofde te dromen over jullie ideale bruiloft. Denk hier niet meteen in obstakels, maar probeer je droombruiloft te visualiseren.

Trouwen jullie het liefst in de buitenlucht of in een binnenlocatie? Sluit je de dag af met een knalfeest of met een intiem diner? Zijn er bepaalde tradities uit je familie, cultuur of geloof die je een plekje wilt geven? Denk hier samen over na en wees gerust, niks staat nog vast.

Voordat je online inspiratie gaat opdoen op bijvoorbeeld Pinterest, is het aan te raden om eerst de inspiratie dichterbij te zoeken. Waar staan jullie als koppel bekend om, wat doen jullie graag en wat voor kunstwerken staan er bij bijvoorbeeld jullie in de woonkamer?

Verblijven jullie tijdens de vakanties altijd in een boutique hotels? Kies dan voor een bijzondere en intieme trouwlocatie. Zijn jullie dol op festivals? Neem dat dan mee in de styling van je bruiloft.

Foto door Jeroen Noordzij

Stap 3: Boek een weddingplanner

Een weddingplanner klinkt super chique en alleen toegankelijk voor BN’ers maar eigenlijk is een weddingplanner een onwijs slimme zet!

Jouw wedding planner plant je bruiloft op een efficiënte manier zodat je altijd het meeste (en beste) haalt uit je tijd, budget en mogelijkheden. De weddingplanner ‘keeps you sane’ en fungeert als een bemiddelaar wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een conflict of complexe familiesituatie én beschermt het bruidspaar tegen alle goedbedoelde meningen en adviezen. Je mag vertrouwen op het grote bewezen netwerk van je weddingplanner.

Heb je weleens ‘trouwfotograaf’ gegoogled? Hoe kies je uit alle zoekresultaten de juiste fotograaf? Een weddingplanner haakt ervaren betrouwbare leveranciers aan die die passen bij je persoonlijke stijl, voorkeuren en budget die je bruiloft tot een daverend succes maken.

Ze coördineert de trouwdag en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Onverwachte situaties/problemen lost ze op zonder jullie te storen en zonder dat de gasten het merken.

Jouw weddingplanner bespreekt alle details met de leveranciers. Geen overvolle mailbox meer of onduidelijkheid over wat je van een leverancier kunt verwachten. Een weddingplanner houdt het overzicht zodat je kunt genieten van je verlovingstijd zonder dat je je compleet overweldigd voelt.

Een ervaren weddingplanner is gewoonweg de beste investering die je kunt maken op je trouwdag!

Stap 4: Maak een voorlopige gastenlijst

Wist je dat de gastenlijst de grootste invloed heeft op je bruiloft? De gastenlijst bepaalt het budget, de mogelijke locaties en de flow van je bruiloft! Je hebt een schatting van het aantal gasten nodig om een budget op te stellen en goed te kunnen beginnen met het plannen van de bruiloft.

Vergeet niet om ook jullie ouders om input te vragen, zeker wanneer ze ook financieel bijdragen aan de bruiloft. Ouders nodigen vaak ook graag een aantal mensen uit waar je niet aan hebt gedacht.

Stap 5: Stel een trouwbudget op

Het opstellen van een trouwbudget lijkt een overweldigende taak maar als je er even voor gaat zitten, scheelt het je later enorm veel tijd en geld!

Ik zie vaak gebeuren dat koppels geen trouwbudget opstellen, veel meer geld uitgeven dan gepland en compleet het overzicht verliezen! Het opstellen van een trouwbudget helpt je om de volgende stappen van het plannen vast te stellen, maar schept ook een helder beeld of jullie wensen ook financieel haalbaar zijn.

Het is belangrijk om een vroeg in het proces een goed gesprek te voeren met bijvoorbeeld ouders die meebetalen aan de bruiloft. Durf in het gesprek te vragen om duidelijkheid, ‘hoeveel’ en ‘wat’ zodat je weet waar je aan toe bent en later niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 6: Wat vinden jullie het allerbelangrijkst?

Bedenk samen welk onderdeel van de bruiloft de grootste prioriteit heeft. Is er een bepaalde band die jullie graag op de bruiloft willen hebben? Of die fantastische fotograaf die jullie online volgen en bewonderen? Zorg er dan voor dat je deze leveranciers het eerst boekt.

Vaak zijn trouwleveranciers al een jaar vooruit geboekt dus ga ervoor zodra je het zeker weet. Een goede weddingplanner kan de beste leveranciers voor je uitzoeken.

Wees hierin ook praktisch en vergeet de belangrijkste dingen niet. Ik heb wel eens meegemaakt dat een bruidspaar de volledige bruiloft tot in detail had gepland, maar de huwelijksaangifte (dus een trouwdatum aanvragen bij de gemeente) vergeten zijn.

Pro tip: De trouwlocatie, huwelijksaangifte bij de gemeente en trouwfotograaf zijn een aantal zaken die je als eerste wilt regelen.

Foto door Jeroen Noordzij

Stap 7: Het gaat allemaal om de liefde van je leven

Het is zo makkelijk om overweldigd te worden! Je kunt zoveel inspiratie vinden en steeds meer ideeën en mogelijkheden. Toen ik mijn bruidsjurk eenmaal gekozen had, werd ik zo onzeker doordat ik elke dag naar ‘Say yes to the dress’ keek. Ik bleef zoveel mooie trouwjurken zien, dat ik er begon te twijfelen aan mijn keuze.

Neem een stap terug wanneer je overweldigd wordt en geen keuzes meer kan maken en spendeer tijd met je verloofde. Vergeet niet, de bruiloft is het begin van een mooi leven samen en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Gebruik niet al je tijd samen om te werken aan de bruiloft, maar staar in elkaars ogen en ga op dates!

Details maken de bruiloft, daar ben ik het helemaal mee eens! Maar wanneer je stil staat bij de gelofte die je maakt op je trouwdag aan de liefde van je leven, dan lijkt de kleur van de bruidsmeisjesjurken en de perfecte tint beige voor de uitnodigingen een veel minder moeilijke keuze.

Kortom, geniet van deze mooie tijd een laat je niet gek maken! Wil je meteen aan de slag met de praktische zaken?

Home » Blog: Trouwtips, Inspiratie & Bruidsreportages » Verloofd! De 7 beste eerste stappen naar een droombruiloft